Initiator parkour

Wat is de initiator Parkour en Freerunning?

De initiator Parkour en Freerunning is een opleiding binnen de Vlaamse Trainersschool opgesteld door ervaren leden van de Parkour-community. De opleiding stelt je in staat om je lesgeverscapaciteiten naar het volgende level te brengen. Deze VTS-cursus omvat alles wat je als lesgever nodig hebt om volwaardige lessenreeksen kwalitatief hoogstaand te kunnen begeleiden. Voor de Initiator moet je minstens 16 jaar oud zijn tijdens de start van de cursus en is een goede Parkourbasis sterk aangewezen.

 Volgende opleiding: 
Module 2-3: 6-7/7 + 3-4/8 + 17-18/8
Hal 5 Leuven


1. Opbouw van de Initiator.

  De opleiding is omslaat 69 uur en is opgedeeld over meerdere modules:

  • Module 1: Start2coach
   Dit is een algemene module die de basisprincipes rond verantwoord lesgeven behandelt.
  • Module 2/3: Sporttechnische en didactische module
   Dit is het hoofdaandeel in de opleiding en behandelt technische en didactische aspecten specifiek aan Parkour.
  • Module 4: Stage
   In deze module heb je de kans om lessen bij te wonen van ervaren lesgevers en feedback te krijgen op je lesgeven. Deze module omvat observatie als effectief lesgeven. 

  2. Inhoud van de initiator.

  Het parkourspecifieke deel omvat de volgende vakken:

  • Parkour in Vlaanderen en de Wereld: Een korte kijk op Parkourgeschiedenis, cultuur en gewoontes zowel lokaal als globaal. 
  • Technische aspecten: Diepe technische en didactische inzichten in de voornaamste Parkourbewegingen en hoe deze opgebouwd kunnen worden.
  • Fysieke voorbereiding: Wat vraagt Parkour van ons lichaam? Hoe kunnen we ons best voorbereiden, en waar passen krachttraining, lenigheidsoefeningen en andere vormen van conditionering in een Parkourles?
  • Outdoor: Wat verandert er als we Parkour in zijn natuurlijke habitat lesgeven? Hoe het best voorbereid zijn om buiten les te geven
  • Veiligheid en creatief materiaalgebruik: Wat is veiligheid in Parkour? Welke rol heeft de trainer/sporter? Hoe gaan we het best om met blessures? Kennismaking met Ukemi en creatieve manieren om materiaal in de les optimaal te benutten.
  • Lesinvulling: Een diepe kijk in hoe lessen opgebouwd kunnen worden. Wat zijn de verschillende onderdelen en mogelijke organisatievormen die een Parkour les kan bevatten?

  Waarom de initiator Parkour en freerunning volgen?

  De initiator opleiding is met zorg opgesteld en wordt steeds bijgewerkt door een ervaren team aan lesgevers. Wil je dieper duiken in het Parkour lesgeven of nieuwe inspiratie en inzichten opdoen, dan is deze opleiding zeker iets voor jou. Beginnende lesgevers en meer ervaren lesgevers kunnen zullen merken dat de initiator ook hen nog veel te bieden heeft. De kruisbestuiving tussen de verschillende lesgevers is ook een grote meerwaarde.

  Dit willen enkele deelnemers van de voorbije edities met jullie delen:

  De cursus geeft je een grondiger beeld van de sport! De lessen worden gegeven met een goede balans van theorie en praktijk. Het beste van al zijn de goeie maten die je er aan overhoudt! 
  Wout Heylen - Koninklijke Lierse Turnkring
  Het was een leerrijke cursus gegeven voor en door Parkourpeople. Ik ben gegroeid op zowel het didactisch vlak als in Freerunning specifiek. Een echte aanrader!
  Lennart Jacobs - Belgium Freerunning Oedwai
  Ik vond het vooral super boeiend om verschillende lesgeefstijlen van anderen te leren kennen, heel inspirerend! Die kruisbestuiving is de kers op de taart.
  Wouter Raket - Flow de Gand
  Kei leuke week waarbij je veel bijleert over het lesgeven. Toch verassend om weer een stuk meer over Parkour te leren en ontdekken.
  Ferre Van Eccelpoel - Skay

  Heel interessante cursus, wat nieuwe methoden geleerd om bepaalde technieken aan te leren maar vooral gegroeid in aspecten zoals feedback geven, aan verschillende doelgroepen lesgeven, enz… Uiteraard in het algemeen is het super leuk om een week lang in community verband te zijn en nieuwe mensen te ontmoeten
  Bo verhelst - Exception Movement