Weetjes

Wat je moet weten over Parkour en Freerunning

Gymfed telt zo'n 2 200 freerunners die hun favoriete sport beoefenen in een 50-tal gymclubs of freerunning-communities in Vlaanderen.
Wat drijft een freerunner? Wat onderscheidt een freerunner van een andere sporter? Freerunners herkennen zich zeker in volgende 10 kernwaarden van hun sport!

1) Creativiteit
Op training gaan we voortdurend op zoek naar nieuwe creatieve bewegingen die we kunnen uitvoeren op plekken waar we al duizend keer bent gaan oefenen, dit vergt een grote dosis creativiteit.

2) Progressie
Het is belangrijk dat we geleidelijk aan progressie maken binnen Freerunning en Parkour. Deze progressie gaat niet om steeds verder te kunnen springen maar om meer controle te krijgen over de bewegingen. Oude en nieuwe sprongen gecontroleerd kunnen uitvoeren is het uiteindelijke doel van onze training. Hiervoor nemen we onze tijd en laten we ons lichaam geleidelijk aan mee evolueren.

3) Vriendschap
De vriendschap binnen Freerunning en Parkour is onvoorstelbaar. Overal ter wereld trainen we met mensen, en kunnen we terecht voor een slaapplaats en fantastische momenten. Door Freerunning en Parkour leer je veel nieuwe mensen, uit binnen- en buitenland kennen, die we allemaal die vriendschappelijke mentaliteit delen.

4) Avontuur en reizen
Bij Freerunning en Parkour staat de zoektocht naar nieuw avontuur en nieuwe uitdagingen centraal. Hiervoor reizen wij graag de hele wereld rond.

5) Veiligheid
Je leert snel inschatten of je een sprong veilig kan uitvoeren of niet. Het is heel belangrijk dat je hier goed leert luisteren naar je lichaam en jezelf niet te ver pusht. Ook externe factoren kunnen de veiligheid in het gedrang brengen. Controleer daarom ook steeds of je omgeving veilig is om in te bewegen.

6) Respect voor de omgeving
Als traceurs ergens gaan trainen, respecteren zij hun omgeving. We zorgen ervoor dat we niets beschadigen of overlast bezorgen. Elke spot is voor ons een speeltuin en hiervoor dragen wij zorg.

7) Fun
Freerunning en Parkour is fun, we lachen veel en houden van een uitgelaten sfeer. Iedereen probeert elkaar te helpen en tips te geven.

8) Milieu en natuur
We hebben veel respect voor het milieu en onze natuur. Door vaker in de natuur te gaan trainen, begin je deze veel meer te waarderen en dit zorgt voor een groter ecologisch bewustzijn.


9) Ontdekken
Freerunning en Parkour gaat over het verkennen en het ontdekken. Zoveel mogelijk plekken worden volledig uitgekamd om nieuwe spots om te trainen en prachtige uitzichten te ontdekken. We proberen, door middel van Freerunning en Parkour, toch wat meer hiervan te ontdekken.

10) Jong blijven
Freerunning en Parkour zorgt ervoor dat we een jonge geest behouden en dat het kind in ieder blijft bestaan.